2007. március 4., vasárnap

Keleti Népek Művészetének Múzeuma

Még mindig a keleti témánál maradva, ez a bejegyzésem egy múzeumról fog szólni, ahova csütörtökön (03.01.) vitték el a teljes magyar csoportot. A fárasztó utazás és két kísérőnk rövid eltűnése után (azt hitték a fiatal tanárnőcskék, hogy a kb. ötvenfős csoport gond nélkül követi őket…) el is döntöttem, hogy ez volt az utolsó(!) alkalom, hogy a teljes magyar csoporttal bárhova is elmentem, mert semmi kedvem ennyi emberhez alkalmazkodni!
A múzeum a Tvergovszikj bulváron található, nem messze a piros vonalon lévő Bibliotyéka Lenina megállótól, ill. a kék vonalon lévő – korábban már említett – Arbatszkaja metrómegállótól. Az állami múzeumot 1918-ban hozták létre, a FÁK országain belül egyedülállónak számít a keleti országok művészetét bemutató gyűjteményével.
A múzeum kollekciója állami alapítványok segítségével és magánszemélyek (pl. Sukin) felajánlásaiból gyűlt össze. Mikor 1919-ben megnyílt az első tárlat, még csak kínai, japán, indiai és iráni műtárgyakat tekinthettek meg a látogatók. Mára a gyűjtemény darabjainak száma 60 ezerre bővült, és bemutatja Közép-Ázsia, Kazahsztán, a Kaukázus népeinek, India, Srí-Lanka, Nepál, Kína, Korea, Japán, Tibet, Mongólia, Irán, Törökország, az arab országok (Irak, Szíria), Vietnam, Indonézia, Burma, Afrika (Guinea, Sierra-Leone) országainak kultúráját. Ezek közül a legbámulatosabb a kínai gyűjtemény, és nekem nagyon tetszettek a mongol kiállítási tárgyak is, a misztérikus maszkok és egy fantasztikus madár, Garuda rézszobra, ami úgy néz ki, mint vmi aljas kobold. ((:
Továbbá megtekinthető Nyikolaj Konsztantyinovics Roerich (XIX-XX. sz.) kollekciója; a művész képein a keleti tájakat örökítette meg, a hegyeket szinte térben látja az ember! Annyira megtetszett a stílusa; erős, kifejező színei, hogy úgy döntöttem, ha egyszer megengedhetem magamnak, akkor veszek egy Roerich képet. (:

Nincsenek megjegyzések: