2007. április 9., hétfő

Húsvét vs. Karácsony

Az oroszoknál a legszentebb ünnep a Húsvét, amikor Jézus feltámadására emlékezünk. Európában Jézus születésének napja, a Karácsony a legkedveltebb egyházi ünnep, ami szerintem teljesen eltávolodott az eredeti jelentésétől. Például nem értem, miért ünneplik a Karácsonyt azok, akik nem keresztények?! Mit ünnepelnek, ha nem a Megváltó eljövetelét? A „szeretetet”, hát persze!
Amikor napjainkban a Karácsony arról szól, hogy mindenki ajándékvásárlási lázban ég, amiből persze az „sül ki”, hogy az utolsó pillanatban vesznek vmi haszontalan kacatot, ahelyett, hogy elgondolkoznának az emberek azon, mivel szerezhetnének igazán örömet a másiknak, mert nem a pénzes borítékért kell várni az ünnepet!
A másik „kedvencem” pedig, amikor az egyik azért panaszkodik, hogy mennyit kell főzni, a másik meg azért, hogy megint „kötelező hízókúrára” van ítélve. És Szentestén ne az legyen már a téma, hogy melyik tévéadót nézzük, meg mennyire szép az új égősor! Akkor inkább nem kell családi ebéd, vacsora, ajándékok, karácsonyfa!
Ehelyett beszélhetnénk a családról, hogy mit jelent nekünk az, hogy együtt lehetünk a szeretteinkkel, és hálát adhatnánk Istennek azért, amiért elküldte egyszülött fiát. Elég lenne egy kis megnyugvás, békesség és áhítat, számomra erről szólna a Karácsony…

Nincsenek megjegyzések: