2007. február 24., szombat

Végre városnézés: VVC







Pénteken (02.23.) 15 óra körül elindultunk Kittivel; szobatársával, a cseh Hankával és az ő barátnőjével, Kátyjával közös városnézésre. A mai napon csak(!) -13 fok volt (tegnap -20, este pedig -33), ez a kis hideg nem tarthatott vissza minket! (:
A metrós utazás nagyon pozitív volt! Hiába, a világon az egyik legjobban kiépített rendszer, nagyon szép és rendezett. Még képeslapsorozatot is készítettek a metróállomásokról! A mozgólépcsőre anélkül is rá lehet lépni, hogy kitörné az ember a bokáját. Itt az emberek mind kihúzódnak az egyik oldalra, így aki siet, el tud menni mellettük. Az aluljárókban és vagonokban nincs mocsok, mint Budapesten. No meg csövesek sincsenek, mivel a beléptető rendszer egyszerű, mégis nagyszerű! Miután leolvasta a jegyet, átenged a gép. Át is szállhatsz, csak akkor kell újabb jegyet érvényesíteni, ha újra lemész a metróhoz. Ily módon ellenőrökre sincs szükség, bár minden állomásnál lehet rendőrökkel találkozni. (Azt hiszem, hogy a négyes metrónál már ilyen rendszert építenek ki, nagyon helyes!)
Különböző időtartamra lehet venni kártyát, és olyat vettem, ami 20 belépésre jogosít fel, és az első használattól számítva 30 napig érvényes. Ez 250 rubelbe (= 2000 Ft), így egy alkalom 100 Ft. Teljesen jó. (: Olcsóbbra is ki lehet hozni, de én most emellett döntöttem, mert nem biztos, hogy ebben az időben egy hónap alatt 60 utat megteszek (ez 500 rubel).
A kolihoz legközelebb a Beljáevo nevű megálló van, a narancsszínű vonalon utaztunk kb. fél órát a VDNH nevű megállóig, ahonnan elsétáltunk az űrhajós műemlék és a pavilonok irányába. A Szovjetuniós épület és a hatalmas Lenin szobor idézi fel, hogy annak idején minden szocialista országnak volt itt kiállító pavilonja. Ma már üzletek vannak belül és kiállítások, vásárok. A pavilonok közt szökőkutak is találhatók, de ezek télen ugyebár nem üzemelnek, nem is töltöttünk sok időt odakint, csak néhány fotót készítettünk, de megbeszéltük Kittivel, hogy ha jó idő lesz, akkor újra megnézzük ezt a helyet. (:
A koliba visszafele menet egy metrómegállóval hamarabb szálltunk le a Kaluzsszkajánál. Pláza szerű bevásárlóközpont van itt, azon belül egy Perekresztok nevű szupermarket, ahol olcsó termékek széles kínálatából lehet válogatni. Kihagyhatatlan volt, hogy megvegyem az akciós (500 Ft sem volt) palacsintasütőt, aminek azt hiszem, Simay örül a legjobban. ((:
A kolihoz vezető utat marsrutkával tettük meg, ez egy minibusz, ami azontúl, hogy meleg, kényelmes is, és csak 15 rubelbe (= 120 Ft) kerül az utazás. Nagyon örülök, hogy végre láttam vmit a városból, és még mennyi mindent fogok, pláne ha jövő hétre valóban enyhül az idő, ahogy a moszkvaiak mondják. (:
[Petrának: tudom, hogy kérted, tegyem fel fotótárra az összes képet, de elég drága itt a net, és nem tudok olyan sok időt szánni a feltöltésre, ezért kérlek, elégedj meg azokkal, amiket ide felteszek. (: ]
(Tettem fel a képeket a korábbi bejegyzésekhez is. (: Boldog névnapot Matyi!)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

No sebaj, akkor beérem annyival, amit ide felraksz. A többit meg majd ha hazajöttél... :)

Névtelen írta...

Szia!

örülök, hogy ilyen jól döntöttél. Ennél jobbat nem is tudnék elképzelni neked! használd ki az időd! nagyon klassssssz!
legjobbakat!

Névtelen írta...

köszi:)