2012. április 17., kedd

LEGO - játssz jól!


Ápr. 13-án a LEGO billundi központjába látogattunk el, amit a marketing tanárunk szervezett meg. Ez is egy olyan dolog, amit igazán szeretek itt Dániában, hogy ha érdeklődőek a diákok, akkor ingyen biztosítanak nekik lehetőségeket, hogy egyes helyekre eljussanak.

Aksel mesélt nekünk a LEGO történetéről, amiről Nektek is leírok néhány érdekességet. A vállalat idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját. 1932-ben hozta létre Ole Kirk Kristiansen az üzletet, ami azóta is családi tulajdonban van. Kezdetben fajátékokat gyártottak, majd az Egyesült Királyságból vásárolt eszközökkel próbáltak mind újabb és újabb dolgokat gyártani. A kis LEGO kockákat nem ők találták ki, de mivel nem volt szabadalmaztatva, ezért ők továbbfejlesztették, hogy végre legyen egy olyan építőelem a gyerekek kezében, ami nem fog könnyedén szétesni, a felépített tornyok nem dőlnek le. Ezért kialakították a kis lyukakat a téglák alján, amelyek a clutch power-nek (nem tudom magyarul, „összeragasztó erő”???) köszönhetően egyedi és minőségi játékot jelentettek.

A vállalat a neve a „leg godt”, vagyis „játssz jól” kifejezés 2-2 kezdőbetűjéből ered, ami arra is utal, hogy a meghatározó mintát maguk a gyerekek adják, a cég küldetése „a jövő építészeinek inspirálása és képzése”. A LEGO jelszava pedig: „Det bedste er ikke for godt.” – Csak a legjobb lehet elég jó! Fontos célkitűzés a környezetvédelem is, 2020-ra az energiát kizárólag megújuló erőforrásokból fogják nyerni, amelyet szélmalmok építésével valósítanak meg.

Mielőtt azt hinnétek, hogy a LEGO sikere töretlen volt, érdemes kicsit a vállalati eredményességről is szólnom. 2003 és 2004 igen gyenge éveknek bizonyultak a vállalat történetében, egyértelművé vált, hogy elkerülhetetlen a váltás, ezért úgy döntöttek, hogy termékeiket összekapcsolják egy másik márkával, így kerültek a polcra a LEGO Star Wars játékok, később pedig a Harry Potter figurák. A Bionicle termékek, amik saját fejlesztésűek voltak, is kelendőnek bizonyultak. Ezek az ötletek csak átmeneti fellendülést hoztak, így 2005-ben a vállalat vezetősége úgy határozott, hogy munkafolyamatok 80%-át kiszervezik! A döntés helyességét az elmúlt nyereséges évek bizonyítják, és így vált lehetővé, hogy a Flextronics-szal együttműködve Magyarországon is gyárat nyissanak, nevezetesen Nyíregyházán, ahol kizárólag Duplo-t gyártanak.

Az előadóteremben nagy üveggömbökben LEGO építőelemek álltak az asztalon. Aksel elmondta, hogy minden tárgyalóban van ilyen, sőt az egyes termékek bevezetése előtt maguk a menedzserek is felépítik az új játékokat. Megkérdezte, mit gondolunk, vajon hány kombinációt lehet kirakni 6 darab hatlyukas kockából? Erősen gondolkoztam, hogy bemondom a végtelent… a helyes válasz persze így is felülmúlta becsléseinket, ugyanis kb. 950 MILLIÓ a lehetséges kombinációk száma!!!

Miután megkaptuk ebédre a szendvicseket, és magunk is kirakhattuk a kis repülőt, körbesétáltunk a gyártási területet, ami szintén érdekesnek bizonyult. Azt azért megjegyezném, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak a gyártott termékek számát növelik, hanem a szükséges alkalmazottakét is csökkentik, ami jelenleg 11 ezer fő. A LEGO javára legyen mondva, hogy sok idős alkalmazottat foglalkoztatnak, sokan innen mennek nyugdíjba.

Zárszóként pedig köszönet a szüleimnek, amiért vettek nekünk LEGO játékokat, én is venni fogok a gyerekeimnek, hadd játszanak egy jót! (:

3 megjegyzés:

Engedi Zsuzsanna írta...

Na, Balázs biztos örült volna ennek a kirándulásnak. Még most is vásárol LEGO-t, annyira szeret vele játszani.
Már csak néhány nap és együtt lehetsz Anyukáddal!!! Jó pihenést és jó szórakozást kívánok!
Várjuk a képeket a blogra!

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Ez tetszett, lehet holnap játszok is egy kicsit. :) Gábor